Розділи сайту
▪ Довідник
Каталог Вівасан
▪ Екстракт кісточок грейпфрута
▪ Мінерально-вітамінні комплекси
▪ Мультивітамінні та енергетичні напої
▪ Подарункові сертифікати Вівасан
Довідник
▪ Статті по ароматерапії, красі та здоров'ю
▪ Довідник по застосуванню ефірних олій
▪ Основні властивості ефірних олій
▪ Показання до застосування ефірних олій
▪ Косметичне застосування ефірних олій
▪ Психоемоційна корекція ефірними оліями
▪ Зведені таблиці ефірних олій
▪ Склад вітамінів і мінералів в продуктах Vivasan
▪ Поради лікаря з лікування і профілактики захворювань
Спілкування
▪ Додаток Вівасан на Google Play
▪ Вебінари
Лікування з Вівасан
▪ Поради з лікування і профілактики захворювань
▪ Довідник по застосуванню ефірних олій
Ваше здоров'я та душевний спокій
▪ Дихання проти стресу. Безкоштовні заняття для українців
Випадкова схема лікування з Вівасан
Склеродермія
Ефективне лікування натуральними продуктами
Детальна схема лікування
Скарбничка порад Вівасан
Ремонт: захищаємося від цвілі і грибків
Додайте в відро фарби (близько 10 кг) 20 мл олії лаванди, 10 мл герані. Це чудовий захист стін від цвілі і грибків. Така добавка також захистить від ураження деревину.
Нове на сайті
▪ Енциклопедія ефірних олій для Android
▪ Алфавітний покажчик статей з ароматерапії, краси та здоров'я з натуральними продуктами
▪ Акції Вівасан в лютому 2025 р.
▪ Акции Вивасан в феврале 2025 г.
Інтернет-магазин Vivasan Україна
© 2010-2025
При використанні матеріалів сайту обов'язкове посилання на
www.vivasan-ukraine.com.ua
В нашому інтернет-магазині товарів Вівасан,
www.vivasan-ukraine.com.ua Ви можете вибрати і купити продукцію компанії Вівасан (Vivasan): натуральні ефірні олії, лікувальні креми, доглядову косметику, мінерально-вітамінні комплекси, засоби по догляду за волоссям, інші товари для краси та здоров'я зі Швейцарії.
Дивіться повний каталог товарів Вівасан, прайс-лист товарів Вівасан з докладним описом продукції та відгуками покупців.
Доставка продукції Вівасан від 3000 грн. здійснюється безкоштовно. Терміни доставки замовлення - 1-2 дні.
Пропонуємо офіційні дисконтно-накопичувальні картки Вівасан, а також різні акції, знижки та приємні бонуси.
Будемо раді допомогти у виборі та відповісти на Ваші питання!
Безкоштовні консультації з вибору і застосуванню товарів для краси та здоров'я: +38 050 453-73-98 (Viber, Teleram, WhatsApp).
Всі контакти інтернет-магазину Вівасан
З повагою, Наталя Кузнецова,
керівник офіційного складу Вівасан в Україні,
адміністратор сайту vivasan-ukraine.com.ua.
Каталог Vivasan: Офіційний каталог продукції Вівасан,
Новинки Вівасан,
Ароматерапія,
Догляд за волоссям,
Догляд за обличчям,
Догляд за тілом,
Екстракт кісточок грейпфрута,
Ефірні олії,
Композиції ефірних олій,
Лікувальні креми,
Мінерально-вітамінні комплекси,
Мультивітамінні та енергетичні напої,
Натуральні антибіотики,
Особиста гігієна,
Фарба для волосся,
Подарункові сертифікати
Складові здорового харчування
Сторінка українською мовою | Страница на русском языке
Сучасний спосіб життя робить тему здорового харчування як ніколи актуальною. Люди все частіше стикаються з наслідками неправильного раціону, що виявляється у зростанні захворюваності на серцево-судинні захворювання, діабет та інші хронічні хвороби. Одним із рішень цих проблем стає використання продуктів, багатих на поживні речовини, вітаміни та мінерали. Базилік, броколі, гриби та інші натуральні компоненти можуть не лише збагатити раціон, але й суттєво покращити загальний стан організму завдяки своїм цілющим властивостям.
Цілющі трави та корисні інгредієнти стають невід'ємною частиною збалансованого харчування. Зростаюча популярність натуральних продуктів пов'язана з їхньою здатністю зміцнювати імунітет, покращувати травлення, регулювати обмін речовин і навіть знижувати ризик онкологічних захворювань. Докладний аналіз властивостей таких продуктів дозволяє глибше зрозуміти, як саме вони сприяють підтримці здоров'я та профілактиці недуг.
У цій статті ми розповімо про властивості різних продуктів, таких як броколі, базилік, гриби, а також інші компоненти, що застосовуються в кулінарії та медицині. Ви дізнаєтесь, які речовини допомагають зміцнювати кістки, очищати організм, боротися з інфекціями та покращувати загальне самопочуття.
Властивості цілющих трав і корисних компонентів продуктів здорового харчування.
Базилік належить до ряду цілющих пряних рослин. Крім лікарських властивостей базилік використовується в кулінарії для додання стравам специфічного аромату і поліпшення апетиту. Країною походження базиліка вважають Індію. В даний час розрізняють близько 20 різновидів цієї рослини. Серед пряних трав базилік вважається одним із найароматніших. У базиліку міститься кальцій і вітамін С. До корисних властивостей базиліка також відносять стимуляцію травлення і допомогу зняття головного болю. Також базилік є анти-депресантом. Має протизапальну, спазмолітичну, таку, що збуджує апетит, і тонізуючу дію. Застосовується за застуди, грипу, знижує температуру, зменшує виділення слизу з носових пазух, усуває безсоння і нервові напруги.
Броколі (або спаржева капуста) - була відома ще в Стародавньому Римі. Про популярність цього виду капусти в даний час свідчить той факт, що вона вирощується практично на всіх континентах. Броколі багата на вітаміни А, С і Е, залізо і цинк. Крім того, броколі - це багате джерело мінеральних речовин: за вмістом калію, кальцію, фосфору, натрію, заліза вона конкурує зі своєю найближчою родичкою - цвітною капустою, перевершуючи її вдвічі за вмістом не тільки мінеральних солей, а й білка. До складу її білка входять антисклеротичні речовини метіонін і холін. Метіонін важливий для обмінних процесів у печінці, а холін виводить з організму холестерин. Отже, у броколі: багато вітаміну С (зміцнює імунну систему), вітаміну А (корисний для шкіри), фолієвої кислоти (бере участь в утворенні клітин), кальцію (будує кістки), магнію (активує різноманітні ензими), заліза (пов'язує кисень у крові), марганцю (знешкоджує отрути в організмі), йоду (для щитоподібної залози).
Броколі виділяється серед овочевих культур одним із найвищих рівнів вмісту вітаміну U (противиразковий чинник), поступаючись лише спаржі. Крім того, подібно до цвітної та брюссельської капусти, броколі містить низку корисних фітохімічних сполук, включно з індолами. Індоли - це сполуки азоту, які можуть знижувати небезпеку виникнення раку, оскільки заважають канцерогенам руйнувати ДНК. У броколі міститься речовина сульфорафан, що вбиває бактерії, які спричиняють деякі види виразок шлунка, а також перешкоджає розвитку раку цього органу. Завдяки величезному спектру фізіологічно активних речовин, броколі особливо рекомендується людям із серцевою недостатністю і розладами нервової системи. Капуста броколі вважається одним із найкращих антисклеротичних засобів, а також антицелюлітним продуктом. І, нарешті, калорійність броколі становить всього якихось 30 кКал на 100 г.
Гірчиця - одна з основних європейських спецій і приправ. Листя гірчиці містить каротин, вітамін С, солі кальцію і заліза. Насіння містить ефірну олію, з якої в медицині готують "гірчичний спирт". Ефірна олія гірчиці містить також фітонциди, що мають виражену антибактеріальну дію. Завдяки цьому, гірчицю здавна використовували для збереження продуктів. Насіння гірчиці білої використовують і за різних хвороб - склерозу судин, гіпертонії, захворювань печінки та жовчного міхура, розладів травлення, метеоризму, ревматизму, ішіасу та шкірних екзем. Гірчиця підвищує апетит і виділення шлункового соку, покращує травлення.
Гриби - високоякісний і цінний продукт харчування. Гриби називають "рослинним м'ясом": дійсно, це один із видів білкової їжі. Ароматичні речовини, що містяться в грибах, підвищують апетит, виділення шлункового соку, сприяють кращому обміну речовин, перетравленню та засвоєнню їжі, зміцненню нервової системи. Вони містять велику кількість вітамінів і мікроелементів, необхідних для організму людини. Багато грибів мають не тільки цінні харчові, а й лікувальні властивості. В останні десятиліття грибами стали цікавитися як джерелом антибіотичних і лікарських засобів. Наука про лікування різних хвороб грибами називається фунготерапією. Особливо корисні гриби після перенесення важких захворювань, виснаження, перевтоми, за авітамінозу, вони зменшують побічні ефекти в пацієнтів, які пройшли курси радіо- та хіміотерапії.
Найсильнішим за ступенем впливу на імунну систему визнано білий гриб (боровик), який ще й лікує серце, головний біль, підвищує тонус організму, має бактерицидну властивість. Витяжка з білого гриба - дієвий засіб у разі вкрай важкого обмороження. Білі гриби містять вітаміни А у вигляді каротину, B1, С і особливо багато вітаміну Д. У білому грибі виявлено алкалоїд герцедин, який застосовують під час лікування стенокардії, а також антибіотик, смертельний для палички Коха. Зовсім недавно японські та американські вчені з'ясували, що білий гриб містить протипухлинні речовини.
Імбир - незамінний компонент у багатьох азіатських кухнях. Також він використовується в пряниках, різдвяних кексах тощо. У старовинній російській кухні імбир додавали в збитні, кваси, настоянки, брагу, меди. Вживається для виробництва шлункових і гірких лікерів, наприклад, бенедиктину, фруктових соків і пуншів, імбирного пива. Пряний аромат імбиру чудово поєднується з будь-яким м'ясом і рибою, з квасолею, грибами, з овочами. Імбир має вітрогінну, потогінну і спазмолітичну дію. У стародавній східній медицині його використовували в разі застуд, блювоти, астми, кашлю, кольок, пухлин, ревматизму, розладу шлунка та втрати апетиту. Йодована сіль покращує смакові якості бульйону, є джерелом йоду, що нормалізує функцію щитоподібної залози та зміцнює імунітет.
Каєнський перець (червоний перець) - застосовується для поліпшення апетиту і травлення, посилює опірність застудам. Дуже ефективний також за високого кров'яного тиску, діабету, синдрому похмілля, артриту, астми, ниркових інфекцій, свищів і респіраторних захворювань. Використовується в багатьох трав'яних препаратах, оскільки каєнський перець діє як каталізатор, що підсилює властивості інших трав. Має сильну антиоксидантну дію, очищає організм від токсичних речовин, постачає організм сіркою, індукує синтез травних ферментів.
Купир - у їжу використовують молоде весняне листя, яке має приємний сильний анісовий запах і ніжне м'ясисте стебло. Разом з іншими салатними рослинами без запаху з них готують вітамінні салати, з листя і стебел купиру готують також супи, борщі, щі, батистеньї, окрошку. У східній народній медицині коріння використовували як седативний і болезаспокійливий засіб, на Кавказі за його допомогою лікували опіки та нариви, а також захворювання органів ШКТ. Листя карі - використовують для ароматизації та додання своєрідного смаку овочевим супам, карі кладуть також до страв із курки та яловичини. Крохмаль, крем фреше - надають стравам кремоподібну консистенцію.
Цибуля/часник - надаючи пікантного аромату, стимулює виділення травних ферментів і жовчі, перистальтику кишківника, перешкоджаючи розвитку гнильної флори в товстій кишці. Дуже корисний за атеросклерозу та хвороб серця, особливо якщо основу харчування складають продукти з високим вмістом жиру. Пригнічує синтез холестерину і тим самим зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Перешкоджає підвищенню вмісту цукру в крові, насичує організм вітамінами, пригнічує шкідливі мікроби і є профілактичним засобом проти грипу, нежиті та застуди.
Любисток - за ароматом нагадує селеру. Вживають як прянощі переважно листя, зокрема в дієтичному харчуванні. У народній медицині застосовують для лікування нервових захворювань, лихоманки, у разі утруднених пологів, при лікуванні водянки, захворювань верхніх дихальних шляхів, шлунково-кишкового тракту. Сильний сечогінний засіб.
Молочна сироватка - джерело сироваткового білка, кальцію і фосфору, перешкоджає розвитку остеопорозу.
Мускатний цвітяк спеція відомий ще з романських часів, як правило використовується для ароматизації соусів на основі молока.
Орегано (материнка звичайна) - вже в I столітті нашої ери був відомий не тільки як приправа, але і як лікарська рослина. Сприяє виділенню шлункового соку і тим самим покращує травлення, запобігає здуттю живота, допомагає при виділенні жовчі. Діє заспокійливо, настоянку з орегано приймають у разі: головних болів і дратівливості, у разі менструальних болів, а також у разі запалення дихальних шляхів.
Петрушка з незапам'ятних часів використовується як збудливий апетит і як лікарський засіб при багатьох захворюваннях. У насінні петрушки містяться жирна та ефірна олія, флавоніди, глюкозиди, смолиста та інші речовини, у листі - каротин, вітамін С, ефірна олія. Застосування петрушки в кулінарії загальновідоме. Тим часом це ще більш знаменита лікарська рослина. Цілющі в петрушці всі частини - листя, коріння і плоди-насіння, як засіб, що підвищує апетит, поліпшує травлення, регулює менструації, як ліки від хвороб нирок, сечового міхура, як сечогінний засіб від водянки, набряків серцевого походження, як вітрогонне, спазмолітичне.
Харчові волокна - целюлоза, пектин і лігнін. До джерел харчових волокон належать усі їстівні злаки, коренеплоди, фрукти та желювальні агенти. Ці речовини зазвичай не перетравлюються в тонкому кишечнику і надходять у товстий кишечник практично незміненими. Харчові волокна сприяють профілактиці таких захворювань товстого кишківника, як дивертикульоз, закреп і рак товстої кишки.
Ріпак - іноді називають північною оливкою - мабуть, тому, що олія, яку отримують із його насіння, за своїми смаковими та поживними властивостями практично не поступається оливковій. Цінність ріпакової олії в тому, що, як і оливкова, вона багата на поліненасичені жирні кислоти. Ці речовини сприяють зміцненню стінок судин і зниженню рівня холестерину в крові. Вони запобігають ризику тромбоутворення та виникненню низки інших захворювань, зокрема ракових.
У рапсовій олії багато лінолевої кислоти. Як відомо, її дефіцит в організмі спричиняє звуження судин і порушення кровообігу, що призводить до інсультів та інфаркту міокарда. Ріпакова олія також містить вітаміни А, Д, Е, необхідні для повноцінного розвитку та функціонування організму людини. Її постійне споживання рекомендується для людей, які перенесли інфаркт або інсульт. Про користь ріпакової олії заговорили порівняно недавно. А до 60-х років XX століття її використовували виключно в технічних цілях. У їжу її стали вживати лише після того, як було знайдено ефективний спосіб очищення насіння від токсичної ерукової кислоти. Європейці та американці, у яких культивується здоровий спосіб життя, давно перейшли на споживання ріпакової олії. У Франції лікарі "прописують" ріпакову олію від атеросклерозу, рекомендують заправляти нею овочеві салати замість оливкової. Однієї столової ложки ріпакової олії вистачить для забезпечення 30% добової потреби організму у вітаміні Е.
Розмарин відбиває специфічний запах деяких сортів м'яса і надає м'ясу аромат дичини. Його використовують як приправу до різних страв з баранини, телятини, свинини, кролятини і домашньої птиці, а також з овочами, бобовими, макаронами. Чинить заспокійливу дію на нервову систему, ефективний проти метеоризму, покращує травлення. Корисний за низького кров'яного тиску, нервових розладів, за станів загального виснаження і статевої слабкості.
Спаржа ("аспарагус") - найдавніша культурна рослина. Уже в давнину дикоросла спаржа була делікатесом і її називали королівським овочем. Довгий час спаржа була доступна лише багатим. Спаржа містить багато вітамінів і мінералів і вважається одним із найбільш малокалорійних видів овочів. У кулінарії використовують молоді м'ясисті пагони, що за смаком нагадують молодий зелений горошок. Гарна спаржа як у консервованому, так і у свіжому вигляді, у салатах і супах, а також як гарнір.
Спаржа не просто ласощі, вона надзвичайно корисна. У лікувальних цілях застосовують кореневища і плоди спаржі. Усі частини рослини містять азотисту речовину аспарагін, наявністю якої пояснюють різнобічну лікувальну дію спаржі. Аспарагін знижує кров'яний тиск, чинить заспокійливу (за неврозів, тахікардії та епілепсії) дію; посилює виділення сечі, розширює кровоносні судини, підвищує активність серцевого м'яза. Вживають у разі набряків серцевого і ниркового походження, утрудненого сечовипускання, ревматизму, подагри. Фенольні сполуки спаржі підвищують міцність і еластичність стінок кровоносних судин. Спаржу використовують як кровоочисний засіб у разі вугрів, висипів, екземи (у поєднанні із застосуванням як зовнішнього засобу у вигляді примочок); як засіб для збільшення молока в матерів-годувальниць. Настій плодів спаржі застосовують у разі імпотенції та геморою.
Чебрець широко використовується в південно-європейській кухні для листових салатів, тушкованих страв із м'яса, риби та овочів, із дичини та птиці, ковбас, начинки. Містить до 12% ефірної олії, головною частиною якої є тимол - рідкісна бактерицидна речовина, подібна до ментолу. Його додають у косметику, зубну пасту, одеколони та лікери. У медицині чебрець застосовують у разі захворювань порожнини рота і носоглотки, бронхітів і ларингітів. Допомагає в разі болю в животі, метеоризму, нормалізує травлення і мікрофлору кишківника.
Томати - містять цукри, мінеральні солі, пектинові речовини, алкалоїди, вітаміни В1, В2, С, каротин, органічні кислоти (лимонна, яблучна). У томатах багато аскорбінової кислоти, заліза й каротину та майже немає клітковини, тому вони корисні в разі захворювань органів травлення. Останні дослідження довели, що ті, хто регулярно їсть томати, удвічі рідше схильні до інфаркту. Барвник лікопін розм'якшує атеросклеротичні відкладення в судинах. Завдяки лікопіну, споживання томатного соку здатне зменшити ризик раку передміхурової залози у чоловіків. Мелатонін, що міститься в томатах, гальмує старіння клітин мозку. Кислоти покращують самопочуття, вітаміни групи В надають пружності шкірі та здорового вигляду волоссю.
Гарбуз - найдавніший овоч, освоєний людьми з давніх часів. Жителі Мексики розводили гарбуз уже 5 тисяч років тому. Гарбуз не має високої калорійності, але має дієтичні та лікувальні властивості. Насіння гарбуза, крім того, що є цінним харчовим продуктом, занесено як лікарську рослинну сировину до вітчизняної фармакопеї. Історично насіння гарбуза застосовують як глистогінний засіб, але останнім часом його застосування було розширено за рахунок глибшого вивчення хімічного складу та фармакологічних властивостей. Основою поживних і дієтичних властивостей гарбуза є цукри, крохмаль, клітковина і вітаміни. Він дуже корисний для хворих на гіпертонію, при захворюваннях нирок, печінки, жовчного міхура, шлунка і кишечника. Гарбуз добре засвоюється й очищає організм. Насіння гарбуза проявляє протизапальні властивості, застосовується в разі утрудненого сечовипускання на ранніх стадіях запалення простати.
Цвітна капуста - овоч, про цілющі властивості якого писали лікарі Стародавньої Греції, Риму, яку навіть відносили до чарівних видів овочів. Вона високо цінується за свої поживні та дієтичні властивості, смакові якості. Багата на білок, вітаміни та мінеральні солі, які добре засвоюються організмом людини. Вона містить підвищену кількість незамінних амінокислот, яких немає в інших овочах, багата на вітамін С. У цьому вона в 2-3 рази перевершує капусту білоголову. Не дивно, що 50 г цвітної капусти забезпечують добову норму нашої потреби в цьому вітаміні. У головці також багато вітамінів B1, B2, PP, солей заліза, кальцію, калію, фосфору. Капуста містить багато клітковини та кілька рідкісних цукрів - вони сприяють поліпшенню перистальтики кишківника. Крім того, - і це майже доведений факт - цвітна капуста, як і всяка інша, є профілактичним засобом проти раку.
Шафран використовується як пряність і приправа до страв, а також має лікувальні властивості. Ця цінна рослина допомагає перетравленню їжі, регулюванню шлунково-кишкової функції, підбадьорює нервову систему, зважаючи на наявність у ній стимулюючих речовин, застосовується у виробництві снодійних препаратів, лікуванні безсоння внаслідок розумової перевтоми, усунення каменів у печінці, зміцнення зору і серцево-судинної системи. Крім того, шафран використовують і в їжі. Наприклад, шафрановий колір забарвлює страви, надає їм приємного смаку й аромату, що, своєю чергою, збуджує апетит.
Ямайський (духмяний) перець додають до страв із м'яса, головним чином баранини, до консервованих овочів та овочевих супів, шпинату, риби, соусів до дичини та холодець. Піментова олія, що міститься в плодах ямайського перцю, має стимулюючу, вітрогонну та поліпшувальну травну дію, покращує смак багатьох ліків.
Автор: А.Новак
Розділ сайту: Статті
Довідник
Акції, дисконт
Прайс-лист VivasanПопулярні товари:
Композиція 100% ефірних олій Я сповнений сил (I Am Strong) 5 мл
Бальзам Альпійські трави 10 г
Ефірна олія Евкаліпт 10 мл
Ефірна олія Рожеве дерево 10 мл
Ефірна олія Ялиця біла 10 мл
Ефірна олія Ялівець європейський 10 мл
Крем Календула 100 мл
Сироп ялівцю 470 г
Відновлююча сироватка з ретинолом 30 мл
Дивіться інші статті:
- Дієта довгожителів
- Анемія - профілактика та лікування
- Харчування під час вагітності
- Коротко про корисні властивості жирів
- Вітаміни під час вагітності
- Продукти харчування стають кращими чи гіршими?
- Що потрібно знати про зайву вагу
Відгуки, коментарі, корисна інформація
Магазин vivasan-ukraine.com.ua » Статті » Складові здорового харчування
Вам може сподобатися:
Део-крем Календула Vivasan, Швейцарія
Екстракт календули і мигдальна олія, що входять до складу м'якого крему-дезодоранту, гарантують надійний антибактеріальний догляд, тривалий захист від неприємного запаху, чистоту і свіжість без шкоди для вашого організму. Особливо підходить людям з чутливою шкірою, тому що не містить парабенів. Швидко вбирається і не залишає слідів на одязі. Читати докладнішеРадимо почитати:
Як правильно приймати ліки
Ми всі стикаємося з необхідністю приймати ліки. Але як правильно це робити, щоб вони принесли максимальну користь і не зашкодили здоров'ю? Здавалося б, що може бути простіше: проковтнути пігулку та запитати водою. Однак, від того, як ми приймаємо ліки, залежить ефективність лікування та наше самопочуття. Багато хто з нас нехтує інструкцією до препарату, приймає ліки в неправильний час або запиває їх невідповідними напоями. Все це може знизити ефективність лікування і навіть спричинити побічні ефекти. Читати докладнішеВаше здоров'я та душевний спокій:
Дихання проти стресу. Безкоштовні заняття для українців
Дихання проти стресу.
Безкоштовні заняття
для українців ♥
Прайс-лист Вівасан | Дисконтно-накопичувальна картка | Акції та спеціальні пропозиції | Запрошуємо на роботу | Онлайн курси ароматерапії
Відгуки про товари | Підписка на новини | Група Вівасан в Facebook | Канал Вівасан на Youtube | Додаток Вівасан на Google Play
Швидке замовлення продукції Vivasan з безкоштовною доставкою по Україні (Viber, Telegram, WhatsApp): +38 050 453-73-98